Beste Afrikaanse Koffiebonen

Afrikaanse Koffie: 6 Landen Waar Kwaliteitskoffie Wordt Verbouwd

Veel Afrikaanse landen verbouwen koffie, vooral in Oost-Afrika. Slechts een handvol landen exporteert Arabica-koffiebonen van hoge kwaliteit naar westerse markten. Hier zijn zes Afrikaanse koffieregio’s die je moet kennen. Van de gevestigde koffieregio’s in Ethiopië tot opkomende producenten zoals Burundi of de Democratische Republiek Congo, er zijn veel Afrikaanse koffieregio’s.

1. Ethiopië

Hoewel koffie over de hele wereld wordt verbouwd, wordt Ethiopië nog steeds als zijn thuisland beschouwd. Bovendien is het de grootste koffieproducent in Afrika. De omgeving is zo perfect geschikt voor het gewas dat Ethiopische koffie wild groeit, met meer dan duizend verschillende variëteiten in het land. Ethiopië is een van de weinige Afrikaanse landen die regelmatig koffie drinkt, misschien niet per ongeluk. Ongeveer 50% van de oogst kan worden geëxporteerd.

Koffie groeit door het hele land. Toch zijn de hooggelegen zuidelijke regio’s internationaal het meest bekend. Een daarvan is de provincie Sidamo, waarbinnen de stad Yirgacheffe koffie produceert die wereldwijd wordt begeerd. Harrar en de Guji-regio’s zijn ook populair. Ze hebben vergelijkbare smaakprofielen als Jemenitische koffie.

De betere natuurlijke bewerkte koffiesoorten behouden de zuivere citroen- en bloemige tonen met een vleugje toegevoegde zoetheid en body in vergelijking met hun gewassen tegenhangers.

Je zult zelden high-end Ethiopische koffie aantreffen met een donkere branding, omdat dit de subtiele en complexe smaken kan maskeren.

Onze keuze

Volcanica Ethiopische Yirgacheffe-koffie

Om zelf een Ethiopische Yirgacheffe koffie te proberen, haal je een zakje van deze Biologische en Fairtrade bonen van Volcanica Coffee. Deze koffiebonen zijn licht-medium gebrand en kunnen worden gebrouwen met de smaken bosbessen, citroen en bramen.

2. Kenia

Kenia verbouwt geen koffie zoals Ethiopië en staat ook niet zo bekend om zijn lange geschiedenis. Maar Kenia AA-bonen staan bekend om hun hoge kwaliteit. Deze reputatie werd verdiend door de investeringen van het land in koffieonderzoek en -productie.

Coffee Auction is een uniek kenmerk van Keniaanse koffiesystemen. Deze veiling wordt wekelijks georganiseerd door de overheid en stelt branders en handelaren in groene koffie in staat om op de bonen te bieden. De veiling wordt beschouwd als de meest transparante verkoopmethode en helpt boeren hogere prijzen te krijgen voor betere bonen.

De meest gewaardeerde Keniaanse koffiebonen zijn SL-28 en SL-34, zo genoemd omdat Scott Labs ze heeft ontwikkeld. De bonen zijn gesorteerd op grootte, waarbij Keniaanse Arabica-koffie het meest waardevol is.

De meeste koffie uit Kenia wordt verbouwd door kleinschalige producenten en coöperaties. De grootste koffieregio’s van Kenia zijn de hoogvlaktes rond Mount Kenya. Het staat bekend om zijn volle koffie met heldere zuren. De smaken zijn complex en delicaat, met sappig fruit zoals zwarte bes en citrus en een pittig wijnachtig karakter.

Onze keuze

Peets Kenia veilingkavel

Peets heeft jarenlange ervaring in Keniaanse veilingen, wat hen een voorsprong geeft bij het inkopen van de beste bonen. Ze bieden alleen op de beste kavels, zodat u verzekerd bent van het neusje van de zalm met dit aanbod van één enkele herkomst. Het is een medium-donker gebrande koffie met een helder karakter, volle body en smaaktonen van citrus, karamel en cassis.

3. Burundi

Burundi behoort tot de tien meest verarmde landen ter wereld. Het is een relatief nieuwe oorsprong in de wereld van koffiespecialiteiten. Toch maakt het snel een plons.

Het potentieel voor verbetering van de kwaliteit van leven voor meer dan 800.000 mensen die betrokken zijn bij de jonge sector van de koffie-industrie is immens.

Ze exporteren maar liefst 100% van hun koffie, met gewassen-verwerkte Bourbon-variëteiten die de bovenkant vormen.

Het hele land van Burundi ligt zeer hoog. Het laagste punt is meer dan 762,0 m en het hoogste stijgt meer dan 2.651,8 m boven zeeniveau. De meeste koffies uit de regio krijgen dan ook het felbegeerde Strictly High Grown label.

Omdat Burundi een grens deelt met Rwanda, kun je overeenkomsten verwachten in de koffie van de twee naties. De smaken zijn schoon en delicaat, met tonen van helder fruit en bloemen. Hooggelegen bonen smaken naar rijpe bessen en tropisch fruit. Daarentegen zijn die uit de lagere regionen meer chocoladeachtig en nootachtig met een lagere zuurgraad.

Onze keuze

Joes Coffee Burundi Kibingo

Joes Coffee biedt Burundi Kibingo-koffie aan, die u zelf kunt proberen. Het is een licht-medium geroosterde bonen die op grote hoogte wordt gekweekt, meer dan 1.828,8 m boven zeeniveau. Het heeft een zoete smaak met tonen van donkere suiker en tropisch fruit, maar wordt in evenwicht gehouden door de zuren van heldergroene appels.

4. Democratische Republiek Congo

Decennia van oorlog en burgerlijke onrust hebben hun tol geëist van de koffie-industrie in de Democratische Republiek Congo. Het is dan ook een constante uitdaging om infrastructuren zoals wegen, elektriciteit, schoon water of elektriciteit aan te leggen en te onderhouden. Hoge exportbelastingen leidden er ook toe dat DRC-koffie onder verschillende namen naar buiten werd gesmokkeld.

Ondanks die ontberingen slaagt de DRC er echter in om zeer fijne koffie te produceren, voornamelijk de rode bourbon-variëteit die hoog in het Kivu-gebergte wordt verbouwd. Kamabale Kisumba Kamungele is de voorzitter van de Congolese Chapter, African Fine Coffee Association.

Wanneer de koffie op de juiste manier wordt verbouwd en met zeer goede zorg wordt verwerkt, is aangetoond dat deze van een zeer goede kwaliteit is.

Onlangs hielp de hulp van ontwikkelingsorganisaties en de Specialty Coffee Association om de industrie uit te breiden. Koffie uit de DRC staat bekend om zijn rijke body en romige smaak. Verwacht een diep en intens smaakprofiel, bessen, steenvruchten, bruine kruiden en onderliggende hints van zure citrus.

Onze keuze

Blijf Golden Hutwe

Stay Golden biedt een rijke, zoete DRC-koffie waar je van kunt genieten. Het is een uitnodigende Afrikaanse koffie van hele bonen met een sterke chocoladenoot ondersteund door sappige zwarte kers. Sterker nog, de brander geeft 5% van zijn winst terug aan boeren voor investeringen in biodiversiteit.

5. Rwanda

De koffiebonenindustrie in Rwanda kreeg een grote klap in de jaren negentig toen de Rwandese genocide het land in chaos bracht. Toch is het dankzij de ontwikkeling van een Nationale Koffiestrategie de afgelopen twee decennia weer op de voorgrond gekomen. Rwanda is nu een van de 30 beste koffieproducerende landen wereldwijd en de 9e in Afrika. De toekomst is onzeker aangezien jonge mensen een vaste baan zoeken.

Net als in de rest van de regio komt de productie voornamelijk van kleine boerderijen op grote hoogte. Ze produceren allemaal Arabica-koffie van de variëteit Bourbon. De meeste bonen uit Rwanda worden nat verwerkt in gemeenschappelijke wasstations. waarvan sommige wereldberoemd zijn geworden vanwege hun kwaliteitsproducten.

Rwandese koffie is populair vanwege de zijdezachte textuur en de rijke body die vaak wordt omschreven als boterachtig.

Er zijn veel smaken om uit te kiezen, zoals sappige bessen, bloemen en citroen- of sinaasappelcitrus. Witte chocolade, noten, karamel en specerijen zijn allemaal mogelijk. De heldere zuurgraad van de beste Rwandese koffie zorgt ervoor dat ze gunstig worden vergeleken met high-end Kenia AA-koffie.

Onze keuze

Broadsheet Koffiebranders Kanzu

Kanzu is een van Rwanda’s prestigieuze wasstations, bekend om zijn uitstekende organisatie en management dat onberispelijke koffie oplevert. De Kanzu-koffie van Broadsheet Coffee Roasters is medium gebrand en heeft een aangename zoete en zure combinatie van bruine suiker, limoen en bramen.

6. Tanzania

Het belangrijkste exportgewas van Tanzania is koffie. Aangezien 70% van de koffiebonen Arabica-bonen zijn, wint het steeds meer aan bekendheid in de speciale koffiebonenmarkten. Japan is de grootste importeur van Tanzaniaanse koffie, met Amerika op de voet. Interessant is dat het grootste deel van de Tanzaniaanse koffie die naar de VS wordt geëxporteerd, afkomstig is van Tanzaniaanse peaberry-koffie. Deze koffie is zoeter en smaakvoller.

Het land heeft negen belangrijke teeltgebieden voor koffie. In vergelijking met andere Afrikaanse landen varieert koffie in heel Tanzania aanzienlijk vanwege verschillen in hoogte, klimaat, productie en verwerking.

Koffie geteeld in kleine boerderijen met bananenbomen als natuurlijke schaduw is de meerderheid. Enkele van de beste koffiesoorten zijn te vinden in de uitlopers rond de Kilimanjaro, de thuisbasis van de meest bekende van deze koffiesoorten, Moshi, Kilimanjaro en Arusha. Alle drie zijn bekroond met de aanduiding Strictly High-Grown.

Tanzaniaanse koffie staat bekend om zijn gedurfde smaken en zuurgraad. De hooggegroeide Afrikaanse koffiebonen uit de Kilimanjaro leken qua fruitige en bloemige karakter op enkele van de beste Ethiopische koffies. Je proeft tonen van kiwi, sappige bessen en zoete chocolade, met donkerdere braadstukken die een pittiger karakter geven.

Onze keuze

Volcanica Tanzaniaanse Peaberry-koffie

Deze micro-lot, single-estate koffie wordt verbouwd in de hooggelegen Ngorongoro-krater. Het heeft een rijke body en een sterke wijnachtige zuurgraad. Het is geroosterd tot medium om te pronken met gewaagde smaken van gedroogd fruit, donkere chocolade en sinaasappel.

Laatste Gedachten

Afrikaanse koffie is een van de beste ter wereld. Hoewel ze gezamenlijk bekend staan om hun fruitige smaken en wijnachtige zuurgraad, biedt elk land unieke troeven dankzij verschillen in productie, verwerking en klimaat.

Deze gids helpt u bij het kiezen van de beste Afrikaanse koffieregio. Of, nog beter, geniet van een continentaal koffiefeest en proef ze allemaal!

Veelgestelde Vragen

Welke Andere Afrikaanse Landen Exporteren Koffiespecialiteiten?

Malawi, Oeganda en Zambia zijn andere Afrikaanse landen die speciale bonen exporteren. Het zijn echter nog steeds kleine spelers. Blijf terugkomen, want we zullen meer vertellen over deze koffieproducerende regio’s in Afrika naarmate hun reputatie groeit.

Wat Is Het Beste Koffieteeltgebied?

Een goede koffieregio heeft de ideale combinatie van bodem, klimaat en hoogte. Over het algemeen gedijen Arabica-planten op grote hoogte en in mineraalrijke, goed doorlatende grond, een variëteit die vaak wordt aangetroffen op de hellingen van vulkanen. Ze geven de voorkeur aan milde klimaten met weinig variatie in temperatuur en weinig variatie tussen dag en nacht.

Verbouwen Afrikaanse landen Robusta-koffiebonen?

Ja, veel Afrikaanse landen telen Robusta-koffiebonen, al zijn die minder vaak voor de export. Het op drie na grootste koffieproducerende land van Robusta is Oeganda. In volgorde van belangrijkheid waren Oeganda, Cote DIvoire en Kameroen de grootste Afrikaanse koffieproducenten van Robusta-bonen.