15 Koffievoordelen Voor De Gezondheid Die Worden Ondersteund Door Onderzoek

Heeft deze zwarte vloeistof die ik elke dag in mijn keel giet echt gezondheidsvoordelen? We hebben ons dit allemaal wel eens afgevraagd. We worden echter nog steeds aangemoedigd door de occasionele kop in het Amerikaanse nieuws waarin de positieve effecten van koffiebonen op onze gezondheid worden benadrukt.

Het korte antwoord op je vraag is ja, zoals oma met mate zei . Het is belangrijk om eerlijk te zijn bij de introductie van dit artikel over gezondheid.

Voordat ik je verveel met meer oma-ismen, wil ik je mijn 16 bewezen (en ondersteund door actuele studies) gezondheidsvoordelen van koffie delen. Als dat nog niet genoeg is, kun je ook 3 supergemeenschappelijke koffie-gezondheidsmythes doorbreken en 5 eenvoudige hacks ontdekken die je koffie nog gezonder maken. U kunt het met een gerust hart drinken.

1 Koffie Helpt Vet Te Verbranden

Na jarenlang te zijn geteisterd door een eindeloze stroom van gimmicky advertenties voor gewichtsverlies, bent u misschien al kritisch over dit eerste onderwerp, maar, in tegenstelling tot al die gruwelijk ontworpen pop-ups, behoudt dit punt zijn geldigheid. Het sleutelwoord hier is echter hulp, en de belangrijkste factor is cafeïne , dus schakel nog niet over op een volledig frappuccino-dieet.

Overschrijding van suiker kan nog steeds schadelijk zijn, terwijl andere voedingsstoffen nog steeds belangrijk zijn, maar cafeïne kan je helpen overtollig vet te verbranden dat je van je plaatselijke slager hebt gekregen. Hier is hoe:

Als het gaat om het bestrijden van vet, is het metabolisme als uw aanvalslijn, hoe hoger uw stofwisseling, hoe gemakkelijker het voor u is om te eten zonder aan te komen. Ken je die magere mensen die een berg voedsel kunnen eten en mager blijven? Ze hebben waarschijnlijk een hoge stofwisseling.

Uit een onderzoek is gebleken dat cafeïne je metabolisme met 3-11% kan stimuleren tot drie uur nadat je het hebt geconsumeerd.

Een andere studie toonde aan dat cafeïne de verwijdering van oxidatieve vetzuren (FFA) met 44% kan verhogen. Dit is gewoon een andere manier om te zeggen omgezet vet in energie.

Cafeïne kan het metabolisme versnellen en het gemakkelijker maken om energie om te zetten in FFA’s.

2 Het Geeft Je Een (tijdelijke) Energieboost

Dit is een gemeenschappelijk punt, dat weet ik zeker. Het is de belangrijkste reden waarom je koffie drinkt. Maar het verdient het om in deze lijst te worden opgenomen.

Weet je waarom cafeïnehoudende koffie dit effect heeft? De wetenschappelijke terminologie zegt dat cafeïne hypoperfusie van de hersenen veroorzaakt. Dit betekent, in termen van de leek, cafeïne verhoogt het energiemetabolisme van de hersenen en vermindert de bloedstroom. Dit veroorzaakt de afgifte van noradrenaline die verantwoordelijk is voor alertheid (niet dat soort). Het vonnis over oploskoffie moet nog worden vrijgegeven.

En voor het geval je je hele leven onder een steen op de bodem van de oceaan hebt geleefd, is er recent onderzoek dat de positieve effecten van koffie op energie aantoont. Zoals hierboven vermeld, kan koffie niet alleen je alertheid drastisch verbeteren, maar ook je mentale prestaties verbeteren.

Koffie kan ook een geweldige manier zijn om je lichaam en geest actief te houden als je het regelmatig drinkt.

Ik ben nog niet klaar! Sommige onderzoeken geven zelfs aan dat koffie het fysieke uithoudingsvermogen met 12% kan verbeteren, maar daar komen we later (in de lijst) op terug.

Drie Kopjes Koffie Verkleint Het Risico Op De Ziekte Van Parkinson

Koffie is niet alleen goed voor energie- en vetverlies, maar het heeft ook ziektepreventieve eigenschappen (cue the superheld themamuziek). Koffie kan het risico op het ontwikkelen van verschillende ernstige ziekten, zoals de ziekte van Parkinson, verminderen.

Er zijn nogal wat onderzoeken die hebben aangetoond dat koffie het risico op Parkinson aanzienlijk kan verminderen. Eén onderzoek meldde dat een kopje koffie bijdraagt aan een aanzienlijke vermindering van het risico met 31%.

Patiënten beginnen de ziekte meestal rond de leeftijd van 60 te ontwikkelen, en velen leven tussen de 10 en 20 jaar nadat ze zijn gediagnosticeerd. Veroudering zorg

Andere studies hebben een nog grotere risicovermindering gevonden wanneer wordt gecontroleerd voor externe factoren zoals roken en alcoholgebruik. Een dergelijke studie rapporteerde een 58% verminderd risico bij zowel mannen als vrouwen. Uit een andere studie bleek dat vrouwen 60% risico liepen als ze vijf kopjes of meer per dag consumeerden. Mannen hadden een risicovermindering van 61% wanneer ze dagelijks vijf tot zes kopjes dronken.

Hoewel het exacte mechanisme voor het vernietigen van de werking van Parkinson in koffie nog steeds onduidelijk is, meldde een onderzoek dat het hoogstwaarschijnlijk verband houdt met het effect dat het cafeïnegehalte heeft op het centrale zenuwstelsel en niet met een andere voedingsstof.

4 Koffie Beschermt Je Tegen Alzheimer En Dementie

Spoiler alert! Koffie verbetert de cognitieve prestaties. Totale shocker, ik weet het, maar voor jullie allemaal niet-gelovigen, ga zitten en bereid je voor op wat kennis. Ik zal later in aspecten als algemene prestaties, alertheid en geheugen duiken, en voorlopig zal ik me concentreren op de ziekte van Alzheimer en dementie (geen probleem, tenzij je in de ouderdomscategorie past).

Er zijn talloze onderzoeken geweest om aan te tonen dat regelmatige koffieconsumptie verband houdt met een verminderd risico op Alzheimer en dementie.

Een van deze studies meldde dat het drinken van 3-5 kopjes per dag, vanaf de middelbare leeftijd, het risico op zowel Alzheimer als dementie met 65% kan verminderen. Een andere studie concludeerde dat cafeïne de belangrijkste factor was in de preventieve eigenschappen van koffie. Dr. Arendash was een van de onderzoekers in het onderzoek.

Onderzoekers ontdekten ook dat koffie hun belangrijkste bron van cafeïne-inname was.

Andere studies hebben geprobeerd precies vast te stellen wat in cafeïne het begin van deze ziekten helpt te stoppen. Een onderzoek uit 2014 toonde aan dat cafeïne tau-receptoren remt, een eiwit dat hersenceldegeneratie veroorzaakt. Een andere studie vond dat cafeïnehoudende koffie GCSF verhoogde, een stof die sterk verminderde bij de niveaus van Alzheimer-patiënten in de bloedbaan.

5 Koffie Beschermt Je Lever

Behalve dat het de beste vriend van je hersenen is, heeft koffie ook een interessante relatie met enkele van je andere, even vitale organen.

Je lever heeft geprofiteerd van een bromance met koffie sinds ze elkaar voor het eerst ontmoetten. Koffie is degene waar je lever in verandert na een nachtje drinken. Het is aangetoond dat de actieve ingrediënten van koffie je lever beschermen tegen alcoholische cirrose. Cirrose is een ziekte waarbij beschadigde levercellen worden vervangen door littekenweefsel, wat leidt tot ernstig verlies van leverfunctie; alsof dat niet erg genoeg is, is het ook geassocieerd met een verhoogd risico op leverkanker.

De resultaten van de studie toonden aan dat er een omgekeerd verband was tussen regelmatige koffieconsumptie en het risico op alcoholische cirrose, dwz hoe meer koffie u drinkt, hoe kleiner uw risico op alcoholische cirrose. (Dit betekent niet dat je kunt gaan drinken alsof het uit de mode raakt, idioot.)

CONCLUSIE: Deze gegevens ondersteunen de hypothese dat er een ingrediënt in koffie is dat beschermt tegen cirrose, vooral alcoholische cirrose.

Interessant is dat een ander, vergelijkbaar onderzoek aantoonde dat koffie ook kan helpen beschermen tegen niet-alcoholische cirrose, hoewel de oorzaken van NA-cirrose nog onbekend zijn.

Koffieconsumptie stijgt in omgekeerde relatie tot cirrose. Als u echter gedurende een lange periode (zeg 40 jaar) meer koffie drinkt, daalt uw kans op het ontwikkelen van cirrose met 55%. Maar (kwispelende vinger), onthoud wat ik zei over gematigdheid. Hierover later meer.

Interessant genoeg lijkt dit een exclusieve relatie te zijn tussen je lever en een magisch effect van koffie (geen cafeïne). Deze onderzoeken toonden aan dat thee niet hetzelfde beschermende effect op de lever heeft als koffie, wat betekent dat de voordelen te danken zijn aan iets dat uniek is voor koffie.

6 Vermindert Het Risico Op Kanker Door Regelmatige Consumptie

Niet dat gezondheidsproblemen zoals Alzheimer, dementie en leverziekte geen grote problemen zijn, maar godverdomme, koffie kan kanker helpen voorkomen! En niet slechts één of twee soorten kanker, koffie kan het risico op kanker in veel van de vitale organen van uw lichaam helpen verminderen.

Volgens de CDC werd in 2014 bij 8% (of ongeveer 26 miljoen) Amerikaanse volwassenen een vorm van kanker vastgesteld.

Eén studie toonde aan dat koffieconsumptie geassocieerd was met een lager risico op pancreas-, blaas-, leukemie- en borstkanker. Maar wacht!

In subgroepanalyses merkten we op dat het drinken van koffie geassocieerd was met een verminderd risico op blaas-, borst-, buccale en faryngeale, colorectale, endometriale, slokdarm-, hepatocellulaire, leukemische, pancreas- en prostaatkankers. Yu, X. et al., Koffieconsumptie en risico op kanker: een meta-analyse van cohortstudies

Laten we nu een beetje dieper duiken en naar enkele cijfers kijken (want yay-nummers!):

  • Het consumeren van 1-4 kopjes koffie per dag kan uw risico op het ontwikkelen van colorectale kanker met 15% verlagen. Als u dagelijks 4-6 kopjes drinkt, kunt u uw risico met 26% verminderen.
  • Een 43% lager risico op het ontwikkelen van leverkanker door het drinken van 2 kopjes koffie per dag is bewezen.
  • Koffieconsumptie is geassocieerd met een 20% lager risico op het ontwikkelen van endometriumcarcinoom. Dit risico neemt per kopje met 7% af.
  • Een vermindering van 40% van de kans op het ontwikkelen van een glioom (hersentumor) is geassocieerd met het drinken van vijf of meer kopjes per dag.

Het bovenstaande zijn slechts de belangrijkste bevindingen, maar koffie is, zij het op milde wijze, in verband gebracht met een verminderd risico op vele andere soorten kanker die u hier kunt zien.

De studie vond ook geen associaties met borstkanker, prostaatkanker of alvleesklierkanker. Hoewel dat niet zo krachtig is als het voorkomen van kanker, is het geruststellend om te weten.

Koffie blijkt een positieve, maar kleine relatie te hebben met blaaskanker. Dit is echte journalistiek. Dezelfde studie die deze bevindingen rapporteerde, meldde echter ook dat deze relatie ook in verband kan worden gebracht met roken of andere voedingsgewoonten.

7 Regelmatige Consumptie Is Gekoppeld Aan Een Langere Levensverwachting

Afgezien van alle badassery die ik al heb genoemd, is koffie-inname in verband gebracht met een lang leven en een verminderd algemeen risico op sterfte. Het komt allemaal neer op je hartslag.

De Harvard School of Public Health voerde een onderzoek uit waaruit bleek dat één kopje koffie per dag uw algehele sterfterisico, met name door hart- en vaatziekten (bijv. hartaanval, hartfalen en beroerte), met respectievelijk 6%, 8% en 8% kan verlagen. Vijf kopjes koffie kunnen het risico met 15% verminderen.

Meer dan een decennium van follow-up hadden koffiedrinkers 10 tot 15% minder kans om te overlijden dan degenen die zich onthouden. Er waren zeer weinig verschillen in de hoeveelheid geconsumeerde koffie of genetische variaties. AARP, Java Jolt: koffie kan de levensduur verlengen

Van koffie is aangetoond dat het de levensduur verlengt en verschillende levensbedreigende ziekten voorkomt. Sommige heb ik al behandeld, andere zal ik later in dit artikel behandelen; aangezien we het echter over de levensverwachting hebben, volgt hier een korte lijst van allemaal:

De CDC heeft diabetes geïdentificeerd als de 7e meest dodelijke ziekte in Amerika. Vermeldenswaard is dat koffie ook kan helpen om het te voorkomen.

Hoewel de meeste onderzoeken het erover eens zijn dat gewone koffieconsumptie het risico op diabetes type 2 kan verminderen, staat het exacte percentage nog steeds ter discussie. Uit een onderzoek bleek dat drie kopjes koffie per dag uw risico met 42% kunnen verlagen. Een andere studie toonde aan dat vier kopjes of meer uw risico slechts met 30% kunnen verminderen.

Een analyse van andere onderzoeken wees uit dat elke extra kop koffie het risico op het ontwikkelen van diabetes type 2 met 7% vermindert.

8 Koffie Is Een ENORME Bron Van Antioxidanten

Koffie is een geweldige bron van antioxidanten. U zult geen betere bron voor antioxidanten vinden dan koffie.

Van antioxidanten is bekend dat ze goed zijn voor je gezondheid. Van antioxidanten is bekend dat ze vrije radicalen verminderen (een chemische stof die celbeschadiging en andere dodelijke ziekten kan veroorzaken).

Ook halen we vrije radicalen strijders uit voedsel. Deze verdedigers worden soms antioxidanten genoemd. Ze werken door royaal elektronen aan vrije radicalen te geven zonder zelf in elektronenopruimende stoffen te veranderen.

Een studie van het typische Spaanse dieet wees uit dat koffie verreweg de grootste bijdrage levert aan antioxidanten, goed voor maar liefst 66% van de inname van antioxidanten.

Soortgelijke resultaten zijn gevonden in andere onderzoeken. In één studie werd gekeken naar de antioxidantbijdragen van koffie aan andere voedingsmiddelen, zoals fruit, groenten en wijn. Het bleek dat koffie meer dan 600% meer antioxidanten bevat dan fruit dat het dichtst in de buurt komt. Neem dat, goji-bessen smoothies!

9 Het Verlaagt Het Risico Op Hartaandoeningen En Beroertes

Had ik al gezegd dat koffie ook je hart kan beschermen? Nee? Nou, koffie kan ook je hart beschermen!

Koffie is in verband gebracht met een verhoogd risico op het ontwikkelen van coronaire hartziekte (CHD).

Twee onderzoeken hebben deze mythe echter ontkracht en laten zien dat er geen causaal verband bestaat tussen koffieconsumptie en een verhoogd risico op CHD. Een andere studie toonde aan dat vrouwen die regelmatig matige hoeveelheden koffie drinken, een lager risico lopen op CHD.

Het risico op een beroerte is verminderd door langdurig koffiegebruik, maar slechts matig. Een andere studie wees uit dat het drinken van ongeveer vijf of zes kopjes koffie per dag geassocieerd is met de grootste vermindering (36%) van het risico op een beroerte, en dat koffie ook bijdraagt aan een algemene vermindering van de cardiovasculaire mortaliteit, wat een enorm risico op overlijden is.

Diezelfde studie wijst er echter op dat het drinken van meer dan zes kopjes koffie per dag kan leiden tot het verlies van deze preventieve voordelen.

10 Zwarte Koffie Kan Tandholten Voorkomen

Koffie zou niet echt een superheld zijn, tenzij het streed tegen een kwaadaardige vijand met een raar klinkende naam. Het doet!

Koffie kan helpen om je tanden te beschermen door meedogenloos iets te vernietigen dat streptococcus mutans wordt genoemd (AKA S. Mutans klinkt erger.

S. mutansbacteria is een belangrijke oorzaak van tandholten wanneer hun groei ongecontroleerd verloopt. Zij zijn dus de slechteriken.

Eén onderzoek heeft echter aangetoond dat koffie kan helpen om de voortgang ervan sterk te remmen. Uit een onderzoek bleek dat koffie het risico op het ontwikkelen van kanker met maar liefst 40% kan verminderen.

Soortgelijke resultaten werden ook gerapporteerd in andere onderzoeken. De beste preventieve effecten werden echter gevonden bij zwarte koffie.

De studie wees uit dat additieven, zoals suiker of siroop, in wezen alle anti-mutante eigenschappen van koffie teniet deden. Uw tandarts zal dus niet onder de indruk zijn als u met een venti caramel macchiato in de hand binnen komt lopen voor uw afspraak.

Ik wed dat je nu verlangt naar een zwarte kop Joe. Hier is een cool artikel over het drinken van zwarte koffie. )

11 Hoe Cafeïne Uit Koffie Je Fysieke Prestaties Kan Verbeteren

Koffie stimuleert niet alleen je mentale prestaties, maar ook je fysieke prestaties. Net zoals koffie de hersenen wakker maakt, kan koffie ook helpen om je lichaam een vliegende start te geven.

Er zijn veel onderzoeken geweest om aan te tonen dat koffie de algehele fysieke prestaties kan verbeteren.

Met behulp van metingen zoals tijd tot uitputting, hardloop-/fietsprestaties, de perceptie van vermoeidheid en fietskracht, hebben onderzoekers ontdekt dat het drinken van één tot twee kopjes koffie de prestaties ten goede kan komen:

Cafeïne levert energie door de bloedstroom van noradrenaline (ook bekend als adrenaline) te verhogen, wat een voorloper is van de productie van cafeïne.

Deze afgifte neemt verder toe wanneer cafeïne vóór het sporten wordt ingenomen, wat ook het metabolisme verder verhoogt, waardoor het lichaam nog meer energie krijgt.

Een andere studie heeft beoordelingen van waargenomen inspanning (RPE) gemeten tijdens inspanning onmiddellijk na inname van cafeïne en vond dat cafeïne bijdraagt aan een daling van 5,6% in RPE. In hetzelfde onderzoek verbeterde cafeïne ook de trainingsprestaties met 11,2%.

Het Vermindert Spierpijn Na De Training

Heb je jezelf ooit opgeladen met een kopje koffie voordat je de gewichten raakt? Goed nieuws, als dat zo is: de voordelen van koffie eindigen niet bij de gewichtsruimte.

Niet alleen zal een dagelijkse kop koffie ervoor zorgen dat uw routine-oefening een van die ultra-intensieve Gatorade-reclames waardig is, waarin alles een vreemde groene tint heeft, maar het zal ook helpen bij de pijn na de training.

Talrijke onderzoeken die de term hypoalgetisch gebruiken om koffie te beschrijven, hebben aangetoond dat het de perceptie van pijn en pijn na en tijdens inspanning kan verminderen. In feite kan het effect tot drie dagen aanhouden.

Na het sporten is de spierpijn altijd lager na inname van cafeïne (zwarte balken).

Dezelfde studie toont ook aan dat de hit van cafeïne je daadwerkelijk kan helpen een grotere fysieke fitheid te bereiken door je in staat te stellen een hoger aantal herhalingen te bereiken tijdens je training pomp die ijzer, zoon!

Prestaties na cafeïne versus placebo

Misschien vraagt u zich nu af wat er werkelijk in uw kopje koffie zit dat spierpijn zou kunnen verminderen?

Misschien wil je weten hoe je koffie in wezen je pijn kan verdoven?

Onderzoekers testten geïsoleerde eiwitfragmenten (peptiden) uit koffie op muizen. Eén peptide vertoonde vergelijkbare effecten als morfine, wat verklaart waarom er geen pijn is.

13 Koffie Verhoogt De Bloedcirculatie

Een andere die je hebt gehoord, is dat koffie de bloedstroom kan verbeteren.

Maar u wist waarschijnlijk niet dat er tot voor kort niet veel wetenschappelijk bewijs achter deze verklaring zat, en dat veel van het eerdere onderzoek het tegenovergestelde beweert.

Laten we beginnen met de tegenovergestelde visie.

Een aantal onderzoeken, waarvan er al een is genoemd, hebben aangetoond dat cafeïne de bloedtoevoer naar de hersenen daadwerkelijk kan verminderen. Volgens één onderzoek kan cafeïne de doorbloeding van de hersenen met gemiddeld 27% verminderen. Dit is dezelfde reden waarom koffie alertheid en angst kan veroorzaken.

Van koffie is aangetoond dat het de bloedcirculatie door het hele lichaam verhoogt, naast het hersenbloed.

Verhoging van de doorbloeding van het lichaam leidt tot de volgende indirecte gezondheidsvoordelen:

Een studie toonde aan dat koffie de bloeddruk kan verhogen bij niet-gewone koffiedrinkers, maar merkte een gebrek aan toename op bij gewone koffiedrinkers.

Een andere studie wees uit dat koffie en niet alleen cafeïne bijdroegen aan een toename van 30% van de bloedstroom over een periode van 75 minuten.

Hoewel het onderzoek nog niet exact is, zijn er aanwijzingen dat koffie de bloedtoevoer naar de meeste delen van het lichaam kan verhogen, behalve naar de zolder.

14 Koffie Stimuleert Uw Korte- En Langetermijngeheugen

Niets van deze extra energie en verbeterde mentale prestaties zou niet veel goeds zijn als je geheugen het niet bij kon houden.

Gelukkig zijn de koffiegoden niet zo wreed, dus hebben ze wat geheugenverhogende kracht ingepakt, samen met al het andere goede spul.

Een studie heeft aangetoond dat koffie het geheugen verbetert, samen met aandacht en bewustzijn. Andere studies hebben aangetoond dat cafeïne een positieve invloed kan hebben op het terugroepen op korte termijn.

Niet alleen kan koffie het kortetermijngeheugen verbeteren, maar het is ook aangetoond dat het ook het langetermijngeheugen verbetert.

Uit het onderzoek van de Johns Hopkins University bleek dat cafeïne helpt bij het consolidatieproces, namelijk het opslaan van herinneringen voor langdurige opslag.

Talrijke studies hebben gesuggereerd dat cafeïne veel gezondheidsvoordelen heeft. Onderzoek suggereert dat cafeïne gunstig kan zijn voor het geheugenbehoud.
Medisch nieuws vandaag

Voor alle niet-psychologen maakten de onderzoekers deze video om het onderzoek toe te lichten.

Andere onderzoekers kwamen met andere conclusies aan de Hopkins-studie. Een van die onderzoekers meldde dat de inname van cafeïne het langetermijngeheugen niet lijkt te beïnvloeden.

Dezelfde onderzoeker merkte echter op dat koffie bepaalde soorten geheugen en herinnering lijkt te beïnvloeden, meestal gerelateerd aan alertheid en passief leren.

Ondanks deze gemengde resultaten is psychologie complex en is veel van het onderzoek naar geheugen en cafeïne relatief nieuw. Het zou niet moeten verbazen dat de eerste bevindingen gemengd zijn.

15 Koffie Vermindert Jicht Bij Mannen

Last but not least kan koffie het risico op jicht helpen verminderen. Voor het geval u niet bekend bent, is jicht een aandoening waarbij een gebrekkig metabolisme van urinezuur artritis kan veroorzaken. In de meeste gevallen treft jicht de grote teen, maar het kan ook zwelling en pijn in andere gewrichten van het been veroorzaken.

Een onderzoek uit 2007 wees uit dat koffie, niet alleen cafeïne, het risico op jicht bij mannen aanzienlijk kan verminderen door het urinezuurgehalte in het lichaam te verlagen.

De relatie tussen koffieconsumptie en jicht

Een 40% vermindering van het risico op het ontwikkelen van jicht werd gezien als je zes tot acht kopjes koffie per dag dronk. Een dagelijkse inname van vijf tot tien kopjes per dag is echter niet voldoende om dit te bereiken.

Een andere studie,

Hoewel koffie het risico op het ontwikkelen van jicht bij vrouwen kan verminderen (hoewel het effect groter was bij mannen), bleek uit het onderzoek dat 4 kopjes koffie per dag het risico met bijna 60% kon verminderen.

Helaas lijkt suiker deze voordelen ongedaan te maken.

Een onderzoek naar de relatie tussen suikerconsumptie en het risico op jicht vond een positief verband tussen verhoogde suikerconsumptie en gevallen van jicht. Dus als je dit in overweging neemt, is het het beste om alleen een zwarte kop te gebruiken en de suiker (nogmaals) te vermijden.

Veelvoorkomende Mythes Over Koffie En Gezondheid Doorbreken

Er zijn veel mythes rond koffie; sommige vreemd, maar sommige echt geloofwaardig. Hopelijk hebben we met deze lijst al enkele van die mythen ontkracht, maar er zijn er nog steeds die we niet hebben aangepakt.

De meeste van deze mythen zijn geloofwaardig omdat er enige wetenschap achter zit. Het is echter geen onfeilbare wetenschap. Laten we enkele van deze mythen eens nader bekijken.

MYTHE #1: Cafeïne is slecht voor je

Deze bestaat al een tijdje. Mensen citeren alles, van de kop op Yahoo! aan hun yogaleraar.

Heb je je ooit afgevraagd waarom cafeïne zo slecht voor je is? Hoewel cafeïne een aantal negatieve effecten heeft, moeten ze met mate worden ingenomen.

Ik zeg niet dat koffie niet schadelijk is, maar het is te ver om te zeggen dat het ongezond is.

Het tegendeel is waar: koffie is gezond voor je.

Als u de bovenstaande lijst bent vergeten, of (waarschijnlijker) bent vergeten, kan het drinken van koffie helpen om overtollig vet te verminderen, veel ernstige ziekten te voorkomen en de mentale en fysieke prestaties te verbeteren.

Ben je nog steeds niet overtuigd? Bekijk deze CNN-video om te zien hoe koffie je kansen op het ontwikkelen van huidkanker kan verkleinen. Cafeïnevrije koffie is niet de enige optie. Cafeïnevrije koffie bevat echter wel wat cafeïne, dus het moet als cafeïnearm worden beschouwd en niet als cafeïnevrij.

MYTHE #2: Ongefilterde Koffie Is Slecht Voor Je

De mythe is ingewikkelder dan het klinkt, maar heeft enige wetenschappelijke ondersteuning. Twee onderzoeken ondersteunen het idee dat ongefilterde koffie een nadelig effect heeft op de gezondheid van uw hart.

Een van de onderzoeken vond een stijging van 10% van het homocysteïnegehalte bij deelnemers die ongefilterde koffie dronken, in tegenstelling tot degenen die gefilterde koffie dronken, wat vervolgens in verband wordt gebracht met een verhoogd risico op hart- en vaatziekten (HVZ).

De relatie tussen homocysteïne, HVZ en andere stoffen is veel besproken. Het is nog onduidelijk.

Zoals een studie aangeeft, dragen homocysteïnespiegels niet definitief bij aan HVZ, hoewel homocysteïnespiegels gekoppeld kunnen zijn aan andere factoren die tot HVZ leiden.

Een andere kritische studie werd gedaan om te zien of ongefilterde koffie bijdraagt aan een verhoging van het LDL-cholesterol. Ongefilterde koffie bleek te hebben bijgedragen aan een stijging van het LDL-cholesterol met 11%.

Deze studie vond echter plaats in de loop van slechts 17 dagen, wat nauwelijks genoeg tijd is om eventuele gezondheidseffecten op de lange termijn te concluderen.

Bij het bekijken van dit soort gegevens is het belangrijk om hun beperkingen te kennen. Hoewel de hele Clint Eastwood-benadering van eerst schieten, later vragen stellen, in sommige situaties goed kan werken (maar niet echt), is het belangrijk om de details te kennen voordat je met de vinger gaat wijzen.

Om dit samen te vatten, het bewijs achter de mythe is verre van overtuigend, en er moet meer onderzoek worden gedaan voordat iemand nauwkeurig kan beweren dat ongefilterde koffie slecht voor je is.

MYTHE #3: Koffie Zal Je Nuchter Maken

Deze mythe is behoorlijk populair, en als je bekend bent met alle energie en focus die koffie opwekt, lijkt het vrij logisch. Het spijt me echter te moeten melden dat het gewoon niet waar is. In werkelijkheid, en vreemd genoeg, zal koffie nog steeds een deel van zijn aandacht schenken en voordelen opleveren wanneer het wordt geconsumeerd na alcohol, wat in feite bijdraagt aan een aantal verwarrende bijwerkingen.

Je wordt er niet wakkerder van als je koffie drinkt nadat je dronken bent.

Een studie toonde aan dat een kopje koffie het voor dronkaards moeilijker kan maken om te herkennen dat ze dronken zijn. Diezelfde studie stelde ook vast dat koffie weliswaar de alertheid kan verbeteren, maar niet echt helpt om te voorkomen dat je tegen stilstaande voorwerpen aanloopt.

Wat hier in wezen gebeurt, is dat de bijwerkingen zich vermengen, maar alcohol wint. Hoewel koffie sommigen de illusie van alertheid kan geven, stopt het de schadelijke effecten van alcohol niet. Dit komt omdat, zoals een studie meldt, cafeïne de door ethanol veroorzaakte (dronken worden) leerachterstanden niet omkeert.

Ga je gang en probeer koffie te drinken nadat je hebt gedronken, maar het zal je niet veel goeds doen (behalve dat het je misschien een beetje broodnodige energie geeft.

Koffiegezondheidshacks: het goede maximaliseren en het slechte minimaliseren

Nu je weet dat koffie goed voor je is, ben je klaar om het te gaan drinken. Maar laten we eerst eens praten over hoe u het beste uit uw koffie kunt halen.

Deze vijf simpele tips helpen je om (de meeste) negatieve effecten te vermijden en de positieve te vergroten.

HACK #1: Gebruik Alleen Bonen Van Hoge Kwaliteit

Dit is grotendeels persoonlijke smaak en persoonlijke voorkeur. Kwaliteit is echter belangrijk, net als bij elk ander voedsel dat u in uw lichaam stopt.

Vermijd goedkoop geproduceerde koffie als de pest, want goedkope productie is soms synoniem met ongezonde pesticiden en chemicaliën.

Dit betekent niet dat je de beste koffie moet kopen die je kunt vinden. Het betekent alleen dat je je meer bewust moet zijn van hoe koffie wordt verbouwd. Hier is een lijst met bonen van hoge kwaliteit.

Lokale branders zijn een goede optie om bonen van slechte kwaliteit te vermijden. De mensen die bij de branderij werken, weten meer over wat ze verkopen dan de gemiddelde supermarktmedewerker en streven naar kwaliteit.

Dit is al duizend keer gezegd: controleer altijd het etiket op de koffie die je koopt (en alle andere dingen die in je lichaam gaan).

HACK #2: Kies Je Brouwmethode Verstandig

Ongefilterde koffie kan negatieve effecten hebben op uw gezondheid. Ik noemde dit een tijdje terug. Hoewel het bewijs nog niet helemaal overtuigend is, kun je toch besluiten om op veilig te spelen.

Als dat het geval is, wil je misschien brouwmethoden zoals een Franse pers vermijden, die in feite gewoon gedrenkt en gespannen koffiedik is. Hoewel het geweldig smaakt, zijn er nog steeds veel manieren om van een geweldige smaak te genieten met gefilterde koffie.

Druppelmachines zijn ook een uitstekende manier om gefilterde koffie te zetten. Deze machines zijn het meest bekend, maar er zijn veel variaties.

Ik zou aanraden om modellen te vermijden die teveel op de vettige koffiezetapparaten van Waffle House lijken. Er zijn veel andere opties.

Een andere veelgebruikte brouwmethode is brouwen met een enorme druk, oftewel de espressomachine, zorg ervoor dat je de suiker doorgeeft als je verdomd om je gezondheid geeft.

Deze, plus nog veel meer opties voor het zetten van koffie, zijn hier beschikbaar.

HACK #3: Timing Van Uw Koffie Voor Betere Nachtrust

Er is significant bewijs, inclusief gezond verstand, dat koffie de slaap kan verstoren. Koffie maakt je wakker, dus het is gemakkelijk te zien hoe dit je slaap kan beïnvloeden.

Dit probleem is eenvoudig op te lossen met een goede timing.

Een recent onderzoek naar de effecten van koffie op de slaap wees uit dat het drinken van koffie tot zes uur voor het slapengaan tot aanzienlijke slaapstoornissen leidde. Hoewel slaapstoornissen een probleem kunnen zijn, is het belangrijk om te onthouden dat significante verstoring niet betekent dat je de hele nacht naar het plafond moet staren.

De volgende keer dat u laat in de middag nadenkt over een brouwsel, moet u er rekening mee houden dat cafeïne een halfwaardetijd heeft van 5-6 uur en dat uw gemiddelde kopje gezette koffie 163 mg cafeïne bevat. Dit betekent dat als je om 17.00 uur je laatste koffie drinkt, je nog steeds 80 mg cafeïne in je systeem hebt als je om 23.00 uur probeert naar bed te gaan. U moet streven naar 50 mg cafeïne of minder als u naar bed gaat.

Een geweldige manier om je cafeïnegehalte bij te houden, is door een app met de naam cafeïnezone te gebruiken, waarmee je je drankje, tijdstip van consumptie en bedtijd kunt invoeren en je vervolgens kunt vertellen of je klaar bent om te gaan, of dat je dat brouwsel moet overslaan:

Jakkes! Volgens de cafeïnezone, als ik een standaard koffie drink met 1

Het vermijden van deze negatieve bijwerkingen is net zo eenvoudig als het timen van uw laatste kopje Joe tot 6 uur (idealiter 8) voordat u van plan bent naar bed te gaan. Persoonlijk drink ik geen koffie meer na 12.00 uur (tenzij ik weet dat ik laat op zal zijn).

HACK #4: Vergeet Bulletproof Coffee Niet. Combineer Het Met Een Maaltijd

Bulletproof koffie is een nieuwe trend in koffie. Hoewel het een trendy trend is, ben ik dol op Bulletproof koffie. Hier is een complete lijst met ideeën voor kogelvrije koffierecepten.

De bepalende ingrediënten van dit koffierecept zijn grasboter en MCT-olie.

Het bedrijf beweert dat het toevoegen van grasgevoerde boter, die bepaalde vetten en voedingsstoffen bevat, aan hun koffiemerk kan helpen om de hersenfunctie te verbeteren en vet te verbranden.

Het is geweldig nieuws! U hoeft geen grote voorraad superboter bij u te hebben. Genieten van uw koffie bij een gezonde maaltijd is een eenvoudigere, voordeligere en handigere oplossing.

Hier is een lijst met de beste voedingsmiddelen om in een maaltijd op te nemen (die ook dezelfde vitamines en voedingsstoffen bevatten).

Deze voedselgroepen kunnen worden gecombineerd met uw koffie om een kogelvrije koffie te maken.

  • De grote bronnen van vitamine E, vitamine A en omega-3-vetzuren zijn zeevissen zoals zalm, tonijn, haring en zalm.
  • Donkere bladgroenten en wortelen voor vitamine A en vitamine K
  • Noten en volkoren granen voor omega-3 en vitamine E
  • Eieren en kaas (die met mate moeten worden gebruikt) zijn goede bronnen van vitamine A
  • Aardappelen leveren vitamine K

Hoewel er nog steeds veel voedingsstoffen in rood vlees, wit vlees en zuivel zitten, bevatten ze doorgaans veel meer vet en bieden ze niet dezelfde hoeveelheid als de hierboven genoemde. Laat je niet misleiden door kogelvrij en vergeet de rage. Geniet in plaats daarvan gewoon van een kopje koffie met gezonde voeding (misschien doe je dit al).

HACK #5: Ken Uw Cafeïnelimieten En Houd U Aan Em

Ondanks alle getallen, percentages en getallen die ik je heb gegeven, vraag je je misschien nog steeds af: “Hoeveel koffie moet je elke dag drinken?”

Dit kan verwarrend zijn omdat verschillende hoeveelheden verschillende resultaten opleveren. De ideale hoeveelheid lijkt echter tussen de 4-5 kopjes en 6-8 kopjes per dag te liggen. Volgens een beoordeling door de Europese Veiligheidsautoriteit is 400 mg de dagelijkse, veilige, bovengrens van cafeïneconsumptie voor volwassenen.

Hoewel sommige van de onderzoeken in deze lijst hebben aangetoond dat zes of meer jicht en Parkinson kunnen helpen voorkomen, kan het drinken van zes of meer kopjes koffie per dag andere preventieve eigenschappen, zoals hartaandoeningen en levercirrose, verminderen.

Het is ook aangetoond dat koffie bij sommige mensen de korte termijn gevoelens van nervositeit en angst verhoogt. Deze symptomen kunnen worden vermeden door uw inname te beperken tot zes kopjes per dag en niet meer dan twee kopjes per keer te drinken.

De reactie van elke persoon op koffie is anders. Dit komt deels door genetica, maar ook door tolerantie. Hoewel 4-5 kopjes per dag een redelijk bereik is, is het belangrijk om je bewust te zijn van je reacties op cafeïne.

Deze cafeïnecalculator geeft je een beter idee van je dagelijkse limieten, maar het is niet perfect.

DE BOTTOM LINE Is Koffie Slecht Voor Je?

DE BOTTOM LINE Is Koffie Slecht Voor Je

Deze lijst was leuk. Ik hoop dat je iets nieuws hebt geleerd, maar zo niet, dan hoop ik dat deze lijst je heeft geholpen om nog meer informatiebronnen te vinden.

Zijn er voordelen aan het niet drinken van koffie? Kan zijn. Maar omdat er zoveel ongegrond koffiebeuken gaande is, is het belangrijk om de feiten te kennen. Er ZIJN voordelen voor de gezondheid van koffie. Werkelijk. Drink zoveel mogelijk biologische en cafeïnevrije koffiebonen.

Meest Gestelde Vragen

Zijn Er Gezondheidsrisico’s Verbonden Aan Het Drinken Van Koffie?

Koffie kan het risico op veel ziekten zelfs verminderen. U kunt afvallen door uw stofwisseling te stimuleren met koffie. Van koffie is aangetoond dat het het risico op veel ziekten, zoals Parkinson, Alzheimer en leverziekten, vermindert.

Wat Zijn Enkele Voordelen Van Koffie?

Naast alertheid en mentale energie, is gevonden dat koffie helpt bij de controle van de bloedsuikerspiegel, de fysieke prestaties verbetert, spierpijn na het sporten vermindert en zelfs jicht kan verminderen.

Heeft Het Zin Om Elke Dag Koffie Te Drinken?

Nee. Als u vijf tot zes kopjes koffie per dag drinkt, kunt u het risico op het ontwikkelen van hart- en vaatziekten met maar liefst 36% verminderen. (Zie paragraaf 9, hierboven.)

verwijst naar

  1. Koot, P., & Deurenberg, P. . Vergelijking van lichaamstemperatuur en energieverbruik na inname van cafeïne. Opgehaald van
  2. Acheson, J, K., Isabelle, Franck, Krebs, Yves, . . . Luc. (1 januari 2004). Metabolische effecten van cafeïne bij mensen: lipidenoxidatie of zinloos fietsen? Opgehaald van
  3. Reactie van vrije vetzuren op koffie en cafeïne. (2004, 10 april). Opgehaald van
  4. Nehlig, A., Daval, JL, Debry, G. Cafeïne en het centrale zenuwstelsel: werkingsmechanismen, biochemische, metabole en psychostimulerende effecten. Opgehaald van
  5. Smith, AP Brockman, P. Flynn R. Maben A. Thomas M. Onderzoek naar de effecten die koffie heeft op alertheid en prestaties overdag en ’s nachts Opgehaald uit
  6. Brice, CF, & Smith, AP (nd). Effecten van cafeïne op stemming en prestaties: een onderzoek naar realistische consumptie. Opgehaald van
  7. Doherty, M., Smith, PM. . Effecten van cafeïne-inname op inspanningstesten. Opgehaald van
  8. Hernan, MA, Takkouche, B., Caamao-Isorna, F., Gestal-Otero, JJ Meta-analyse van koffieconsumptie, het roken van sigaretten en het risico op de ziekte van Parkinson. Opgehaald van
  9. Ascherio, A., Shumin, MZ, Hernan, MA, Kawachi, I., Colditz, GA, Speizer, FE, Willett, WC . Prospectief onderzoek naar de inname van cafeïne en het risico op de ziekte van Parkinson bij mannen en vrouwen. Opgehaald van
  10. Hu, G., Bidel, S., Jousilahti, P., Antikainen, R., Tuomilehto, J. Het risico op de ziekte van Parkinson door koffie en thee. Opgehaald van
  11. Ross, GW (24 mei 2000). Vereniging van koffie- en cafeïne-inname met het risico op de ziekte van Parkinson. Opgehaald van
  12. Het risico op het ontwikkelen van dementie in de latere levensjaren door het drinken van thee en koffie op middelbare leeftijd (nd). Opgehaald van
  13. Hoge cafeïnegehaltes in het bloed bij oudere volwassenen gekoppeld aan het vermijden van de ziekte van Alzheimer. (nd). Opgehaald van
  14. Cafeïne heeft een positief effect op tau-afzettingen bij de ziekte van Alzheimer. (2014, 07 april). Opgehaald van
  15. Mysterie-ingrediënt in koffie verhoogt de bescherming tegen de ziekte van Alzheimer. (nd). Opgehaald van
  16. Klatsky, A., Morton, C., Udaltzova, N., Friedman, G. Koffie, cirrose en transaminase-enzymen. Opgehaald van
  17. Gallus, S., Tavani, A., Negri, E., La Vecchia, C. Beschermt koffie tegen levercirrose? Opgehaald van
  18. Samenvatting gezondheidsstatistieken: National Health Interview Survey. Opgehaald van
  19. Yu X, et al. Een meta-analyse van cohortstudies over koffieconsumptie en het risico op het ontwikkelen van kanker: koffieconsumptie en kankers. BMC Cancer, online gepubliceerd voordat het gedrukt wordt. DOI: 10.1186/1471-2407-11-96. (2011, 28 oktober). Opgehaald van
  20. Sinha, J, A., Daniel, R, C., Graubard, Barry, . . . Kruis. (2012, 13 juni). Er werd een prospectieve studie uitgevoerd waarin het risico op colorectaal carcinoom werd vergeleken bij vrouwen die cafeïnevrije en cafeïnevrije thee en koffie dronken. Opgehaald van
  21. Koffieconsumptie en risico op leverkanker: een meta-analyse. (2007, 24 maart). Opgehaald van
  22. Bravi F, et al. Koffie drinken en risico op endometriumkanker: een meta-analyse van observationele onderzoeken. Ben J Obstet Gynecol; 20
  23. Holick CN, et al. In drie prospectieve cohortstudies werd gekeken naar de effecten van koffie, thee en cafeïne op het risico op volwassen glioom. Kanker Epidemiol Biomarkers Vorige;1
  24. Overzicht. (2017, 10 november). Opgehaald van
  25. Pelucchi, C., Tavania, A., La Vecchia, C. Koffie- en alcoholgebruik en blaaskanker. Opgehaald van
  26. Vereniging van koffieconsumptie met totale en oorzaakspecifieke sterfte in 3 grote prospectieve cohorten. (nd). Opgehaald van
  27. Gezondheid, Verenigde Staten, Tabel 20 . Opgehaald van
  28. Dam, RM (2005, 06 juli). Koffieconsumptie en risico op diabetes type 2. Opgehaald van
  29. Dieren, SV, Uiterwaal, CS, Schouw, YT, DL van der A, JM, Spijkerman, A., Grobbee, DE, & Beulens, JW (2009, 01 september). Koffie- en theeconsumptie en risico op diabetes type 2. Opgehaald van
  30. Odegaard, O, A., Pereira, Koh, Woon-Puay, Arakawa, . . . C, M. (2008, 01 oktober). De Singapore Chinese gezondheidsstudie: koffie, thee en incidenttype 2. Ontvangen van
  31. Huxley, R. (2009, 14 december). Met betrekking tot diabetes mellitus type II incident, consumptie van koffie, cafeïnevrije koffie en thee. Opgehaald van
  32. Antioxidanten: meer dan de hype. (, 26 februari). Opgehaald van
  33. Pulido, R., Hernandez-Garcia, M., Saura-Calixto, F.

De bijdrage van dranken aan de inname van lipofiele of hydrofiele antioxidanten door het Spaanse dieet. (2013 Ontvangen van

  • Arne, Sakhi, Kaur, A., Andersen, Frost, L., C., E., . . . Rune. (2004, 01 maart). De inname van antioxidanten in koffie, wijn en groenten is gecorreleerd met plasmacarotenoïden bij mensen. Opgehaald van
  • Koffieconsumptie en coronaire hartziekten bij mannen en vrouwen. (nd). Opgehaald van
  • Een meta-analyse van koffieconsumptie en het risico op coronaire hartziekten: (2006), 05 december. Ontvangen van
  • Een meta-analyse van 21 cohortstudies die de relatie tussen koffieconsumptie en het risico op coronaire hartziekten onderzoeken: (2008), 15 augustus. Ontvangen van
  • Lopez-Garcia, E., Rodriguez-Artalejo, F., Rexrode, KM, Logroscino, G., Hu, FB, Van Dam, RM. Risico op een beroerte bij vrouwen die koffie drinken. Ontvangen van
  • Bidel, S., Hu, G., Qiao, Q., Jousilahti, P., Antikainen, R., & Tuomilehto, J. (2006, 21 september). Koffieconsumptie en risico op totale en cardiovasculaire mortaliteit bij patiënten met type 2-diabetes. Opgehaald van
  • Koffie kan gaatjes helpen voorkomen. (2002, 8 maart). Opgehaald van
  • Anila Namboodiripad, P., & Kori, S. . Kan koffie cariës voorkomen? Opgehaald van
  • Ruxton, CH (2008 13 februari). De impact van cafeïne op de stemming, cognitieve functie, prestaties en hydratatie: een overzicht van voordelen en risico’s. Opgehaald van
  • Anderson, DE, & Hickey, MS (1994, april). Effecten van cafeïne op de metabole en catecholaminereacties op inspanning bij 5 en 28 graden C. Ontvangen van
  • Doherty M. en Smith PM (2005, 16 februari). Meta-analyse van de effecten van cafeïne-inname op waargenomen inspanning tijdens en daarna: Opgehaald uit
  • Effect van cafeïne op percepties van beenspierpijn tijdens matige intensiteit fietsoefeningen. (2003, 22 augustus). Opgehaald van
  • Journal of Strength and Conditioning Research. (nd). Opgehaald van
  • Journal of Strength and Conditioning Research. (nd). Opgehaald van
  • Embrapa en UnB descobrem uma protena de caf com efeito soortgelijke oa da morfina. (nd). Opgehaald van
  • Nehlig, A., Daval, JL, & Debry, G. . Cafeïne en het centrale zenuwstelsel: werkingsmechanismen, biochemische, metabole en psychostimulerende effecten. Opgehaald van
  • Addicott, MA, Yang, LL, Peiffer, AM, Burnett, LR, Burdette, JH, Chen, MY, . . . Laurienti, PJ (2009, oktober). Dagelijkse inname van cafeïne en cerebrale doorbloeding: welk niveau kunt u verdragen? Opgehaald van
  • Corti, R., Binggeli, C., Sudano, I., Spieker, L., Hnseler, E., Ruschitzka, F., . . . Noll, G. (2002 december 03). Koffie verhoogt acuut de sympathische zenuwactiviteit en bloeddruk, onafhankelijk van het cafeïnegehalte: de rol van gewoon versus niet-gewoon drinken. Opgehaald van
  • Koffie kan je bloedvaten helpen opfleuren. (2013, 20 november). Opgehaald van
  • Nehlig, A., Daval, JL, & Debry, G. . Werkingsmechanismen, biochemische en metabole effecten en psychostimulerende effecten van cafeïne. Opgehaald van
  • Ruxton, CH (2008 13 februari). Overzicht van de voordelen en gevaren van cafeïne op stemming, cognitieve functie en prestaties. Opgehaald van
  • Borota, D., Murray, E., Keceli, G., Chang, A., Watabe, JM, Ly, M., . . . Yassa, MA (2014, 12 januari). Toediening van cafeïne na de studie verbetert de geheugenconsolidatie bij mensen. Opgehaald van
  • Nehlig, A. . Is cafeïne een cognitieve versterker? Opgehaald van
  • Artritis, jicht. (nd). Opgehaald van
  • Choi, HK; Willett. W.; Curhan. G. (2007 mei 25). Prospectief onderzoek: koffieconsumptie en risico op jicht bij mannen. Opgehaald van
  • Choi, K., H., Curhan en Gary. (2010, 25 augustus). Koffieconsumptie en het risico op jicht bij vrouwen: The Nurses Health Study. Opgehaald van
  • Choi, HK, & Curhan, G. (2008, 7 februari). Frisdranken, fructoseconsumptie en het risico op jicht bij mannen: prospectieve cohortstudie. Opgehaald van
  • LaMotte, S. (2015, 06 maart). Is koffie een gezondheidsvoedsel? Opgehaald van
  • Grubben, J, M., Boers, H, G., J, H., Jong, D., . . . B, M. (2000 februari 01). De ongefilterde koffie verhoogt de plasmahomocysteïnespiegels bij gezonde vrijwilligers: een gerandomiseerde studie. Opgehaald van
  • Ganguly (P.) & Alam, SF (10 januari 2015). De rol van homocysteïne bij de ontwikkeling van hart- en vaatziekten. Opgehaald van
  • Van Dusseldorp, M., Katan, MB, Van Vliet, T., Demacker, PN, & Stalenhoef, AF . Cholesterolverhogende factor van gekookte koffie passeert geen papieren filter. Opgehaald van
  • (nd). Opgehaald van
  • (nd). Opgehaald van
  • Roehrs, T., & Roth, T. (2008, april). Cafeïne: slaap en slaperigheid overdag. Opgehaald van
  • C Drake et al, 2013, Cafeïne-effecten op slaap, genomen 0, 3 of 6 uur voor het naar bed gaan, Journal of Clinical Sleep Medicine, Volume 9: 1195-1200. (2014, 12 november). Opgehaald van
  • Mandal, A. Mandal, A. Cafeïne Farmacologie. Opgehaald van
  • Officieel Bulletproof Coffee-recept. (, 17 mei). Ontvangen op 31 mei
  • Choi, K., H., Curhan en Gary. (2010, 25 augustus). Koffieconsumptie en het risico op jicht bij vrouwen: The Nurses Health Study. Opgehaald van
  • Knuffel.
  • , Bidel, S., Jousilahti, P., Antikainen, R., & Tuomilehto, J. (2007, 21 augustus). Het risico op de ziekte van Parkinson door koffie en thee. Opgehaald van

  • Bidel, S., Hu, G., Qiao, Q., Jousilahti, P., Antikainen, R., & Tuomilehto, J. (2006, 21 september). Koffieconsumptie en risico op totale en cardiovasculaire mortaliteit bij patiënten met type 2-diabetes. Opgehaald van
  • Corrao G., Zambon A. en Bagnardi V., DAmicis A., Klatsky A., & Collaborative SideCIR Group. (2001, oktober). Koffie, cafeïne en het risico op levercirrose. Opgehaald van
  • Brice, CF, & Smith, AP (nd). Effecten van cafeïne op stemming en prestaties: een onderzoek naar realistische consumptie. Opgehaald van
  • Yang, A., Palmer, AA, & De Wit, H. (2010, augustus). Genetica van cafeïne-inname en cafeïnereacties. Opgehaald van
  • Robertson, D., Wade, D., Workman, R., Woosley, RL, & Oates, JA (1981, april). Tolerantie voor de humorale en hemodynamische effecten van cafeïne bij de mens. Opgehaald van
  • Cafeïne rekenmachine. (nd). Opgehaald van